Deklarationen ska sedan ett par dagar vara inskickad och klar – och du missade väl inte att du kunde gjort avdrag för dina skyddskläder du använt i arbetet?

arbetskläderTidigare har vi skrivit om vikten av att bära ordentliga skyddskläder både i privatlivet och som proffs, och du vet väl att du som proffs kan dra av för dina arbetskläder i din deklaration och på så vis få tillbaka pengarna du lagt på dessa i din skatteåterbäring? Det är något som bland annat Göteborgs Posten skriver om, plus en hel del andra skatteavdrag du förhoppningsvis inte missat att fylla i innan du skickade in din deklaration nu den 2 maj. Till exempel skriver man om hur avdrag för resekostnader, dubbla boendekostnader och just arbetskläder kan göras i deklarationen men detta förutsatt att vissa kriterier uppfyllts.

Kriterier för avdrag

Om du vill göra avdrag för dina resekostnader gäller först och främst att du tjänar in minst två timmar på att inte åka kollektivt. Och ett annat kriterium är att dina resekostnader överstiger 10 000 kronor, och kostnader för kollektivtrafiken hamnar sällan i dessa proportioner, så kan du också göra avdrag. När det istället handlar om dubbla boendekostnader förutsätter att du med kort varsel blivit inkallad till jobb på annan ort och i samma veva varit tvungen att lägga ut för dubbla boendekostnader, då kan du dra av för den ena. Ganska enkla avdrag att förstå sig på, eller hur? Desto krångligare blir det med reglerna om skyddskläder, men det kan vi snabbt reda ut.

Detta gäller för att få dra av för skyddskläder:

Du får dra av för arbetskläder när dessa är oumbärliga i ditt yrke och att du utan skyddskläderna inte kan utföra ditt jobb. Då får du göra avdrag. Men då för kläder såsom kängor med stålhätta och skyddskläder, men vanligt är att arbetsgivaren tillhandahåller dessa och att du inte behöver köpa dessa själv och då får du inte göra avdrag. Du kan bara dra av för saker du betalat själv. Ytterligare en intressant aspekt när det kommer till att just dra av för skyddskläder är att privatpersoner också kan göra detta, men bevisbördan för varför dessa införskaffats är desto större.