Sommaren är altantider, men nu, när det fortfarande är vinter, är det ett bra tillfälle att börja planera sommarens bygge av altan. Vi kommer att gå igenom några saker som är bra att tänka på redan nu.

Än är det vinter, men det kommer att bli sommar. Då kan det vara skönt att sitta på altanen. Med bra planering, och inte minst om du söker tillstånden i tid, kommer du att kunna ha en finns altan lagom till sommaren. Åtminstone om du lägger ut en del av arbetet på entreprenad. Om du har ett mindre projekt i tankarna kanske du hinner med hela under din semester.

Några saker att tänka på vid ett altanbygge, som vi kommer att gå igenom i denna artikel, är följande:

  • Sätt upp säkra räcken runt altanen. Du hittar bra och snygga räcken av hög kvalitet på http://wernamodesign.se/produkt-kategori/racken/.
  • Våga tänka nytt, både vad gäller material och tillvägagångssätt.
  • Sök allt tillstånd som du behöver i god tid innan arbetet sätter igång.

Bygge av altanMånga bygger fortfarande altan på traditionellt sätt, både vad gäller material och sättet de bygger på. Men om du vill ha en altan som barnen ska leka på vill du nog ha så lite gift som möjligt i konstruktionen. Läs då här om hur du bygger en giftfri altan.

Vi i Villa har också en intressant text om hur man kan bygga en altan eller ett trädäck där reglarna vilar direkt på list. Läs mer här om hur du bygger en sådan altan.

När det kommer till räcken och annat som har med säkerheten att göra är det viktigt att veta vad man gör. Var därför inte alltför nytänkande när det handlar om räcket.

Sök tillstånd i tid

En sak som många missar när de vill bygga sin altan är att man måste söka tillstånd i tid. Kommunernas handläggningstider kan vara långa, och de tenderar att vara längre än vanligt på sommaren. Då har många semester, och vill snickra på sina altaner. Samtidigt har handläggarna också semester. Därför är det viktigt att du söker tillstånd för din altan redan nu, så du vet om du får börja bygga den när vädret blir varmare. Du kan läsa mer om detta i en artikel i Helsingborgs dagblad.