Om du ska bygga en ny trappa utomhus finns det en hel del saker att tänka på men vad är bra att veta?

Du kan till exempel behöva hitta ett bra räcke som sitter på sidan av trappan om den ska vara lite längre. När det gäller material är det också bra om du funderar lite extra. Här får du ett par bra tips.

Tänk på säkerheten

När du ska bygga en trappa måste du alltid tänka på säkerheten oavsett om trappan är lång eller kort. Ett stabilt räcke bör alltid finnas, annars är det lätt hänt att man snubblar, halkar eller trampar utanför trappsteget med allvarliga skador som följd. Du måste också tänka på att märka upp trappan om den inte syns, samt på att eventuell halksäkra stegen.

Välj rätt material

När du ska bygga en trappa utomhus kan det vara bra att fundera på vilka material du vill använda dig av. Ibland kan det vara smart med en trappa i trä men du måste vara medveten om att trä kan börja murkna. En trappa i betong kan vara lite svårare att få ordning på men å andra sidan håller den mycket länge och du kan enkelt måla om den om du inte gillar betongfärgen. Dessutom går det att göra struktur på betongen så att trappan blir halksäker. Det är speciellt bra om trappan ska finnas nära en pool, eller om det inte finns något tak över den.

Vilken modell ska trappan vara i?

Du måste också fundera på vilken modell trappan ska ha. Ska den sitta direkt mot väggen eller ska det finnas en liten plattform mellan en eventuell dörr och första steget? Om du ska bygga ett steg till altanen, ska då hela altanen täckas eller ska steget bara vara på en begränsad yta? Om du ska bygga en längre trappa kan det också vara smart att tänka på om du vill ha en rak trappa eller en spiraltrappa. Kanske vill du ha en trappa med flera avsatser så att du kan sätta dig och vila om trappan är lång eller brant? Det är bara fantasin som sätter gränser.

Ibland när man gör större förändringar, som tillbyggnader – kan man behöva bygglov. Läs mer om det här.