Lite allmänt kring hur ofta man bör måla om, hur man väljer rätt färg och lite tips kring vad man ska tänka på.

Att måla om sitt hus behöver inte landa på mer än 10 000 kronor. Det låter kanske mycket, men om du överväger att anlita någon får du räkna med åtminstone 50 000. Känner du dig osäker är det förstås en bra väg att gå, men även någon som inte har målat om en fasad innan kan nog fixa det. Det handlar förstås bara om att läsa på först.

Först och främst bör du ställa dig frågan vilken typ av färg som användes innan. Kanske kan du vänta ett par år till innan du sätter igång? Att måla om huset är ett stort projekt som kräver en hel del arbete. Är det en del av en större renovering så bör du fundera på om du behöver en container. Färgen som huset är målat med kanske är mer hållbar än du tror. När kan huset ha målats om senast?

Och hur avgör man vilken färg huset är målat med? Jo, det finns ett enkelt knep. En vattenbaserat akrylatfärg håller i 12-15 år medan oljebaserad alkylodfärg målas om var tioende år. Akrylatfärgen påverkas av T-röd, så ett effektivt sätt är att testa är att se om färgen reagerar eller inte med ett litet prov på fasaden.

Hur väljer jag rätt färg?

När du ska välja färg kan det vara bra att se sig om i grannskapet. Vad har husen för färgtema? Det kan bli lite märkligt om ditt hus sticker ut för mycket och står i bjärt kontrast till de andra husen. På vissa platser i världen är det just de bjärta kontrasterna som skapar ett omfamnande om härligt tema. Men i Sverige brukar vi oftast hålla oss lite mer till specifika färger. Speciellt om det är tättbebyggt. Falurött brukar vara populärt och är en tidlös nyans på hus. Även gult och vitt brukar funka bra med omgivningen på svenska hus.

Några fler saker att tänka på…

Tänk också på att färgen antar en helt annan karaktär på ett litet prov än när den kommer upp på fasaden. Precis som när du målar om ett rum kommer du märka att färgen uppfattas lite mörkare när den kommer upp på väggen. Och till skillnad från ditt vardagsrum så är husfasaden utomhus: på en gång antas en lite kallare, blåaktig ton som du kanske inte hade räknat med.

En del gör misstagen att välja lite för kulörta färger. Det är inget fel med det i sig; men färgen kommer upp på husväggen kan den få en nästan lite självlysande effekt. För att undvika det ska du försöka hålla dig till lite ”smutstonade” färger. Dessutom är rött till exempel en mycket mer kulörstark färg än blått och grönt. Känner du dig osäker bör du rådfråga med din färghandlare. Du vill inte göra allt för många misstag när det kommer till ett projekt i den här kalibern.

Något som många slarvar med och får ångra bittert är kanske det viktigaste av allt: att rengöra fasaden innan du börjar måla. Och efter det måste det få torka ordentligt.

Fler tips kan du läsa om här.