Även då det är ett tag kvar till vintern så finns det vissa saker som kan vara bra att förbereda, eller åtminstone börja tänka på, redan nu. Alla bilägare vet nog hur viktigt det är med en bra motorvärmare under vinterns kallaste dagar. Att få igång bilen när man ska till arbetet eller skolan kan tyvärr ta en väldig tid, speciellt om det är en gammal bil som lätt påverkas av kyla. Med hjälp av en motorvärmare och en timer kan man därför se till att bilen börjar värmas upp innan man ens själv har vaknat.

En annan viktig sak att tänka på är snöröjning och istappsborttagning på hustaken. Är man fastighetsägare, säg i ett lägenhetshus, så ligger den här uppgiften helt och hållet på ens eget ansvar. Skulle någon bli skadad på grund av fallande istappar, isblock etcetera från ett hus där du är fastighetsägare så kan det tyvärr stå dig dyrt. Både vad gäller pengar och att du måste bära detta på ditt samvete. Varför inte kontakta ett företag redan nu, som till exempel Icepool, som är experter på just röjning av is och snö på hustak. Man vill ju inte att människor ska bli skadade av fallande istappar i år också!

”Stockholms livsfarliga istappar fortsätter skörda offer. Till skillnad från Oslo lägger kommunen hela ansvaret på de privata fastighetsägarna. Och polisen, som ska kontrollera att de följer lagen, har inte tid eller glömmer. Ingen vill ta ansvar för dödsfaran.
Den kommande veckan pendlar temperaturen i Stockholm runt nollan med minusgrader på natten och plusgrader på dagen. Enligt Lars-Erik Larsson, meteorolog på SMHI, är risken för istappar stor just nu. Problemet med istappar i Stockholm har stegrat i takt med att vindsvåningarna blivit fler. Värmen från våningarna gör att snön på taket smälter.
Ansvaret för att förebygga olyckor med fallande is och snö i Stockholm ligger helt och hållet på de privata fastighetsägarna.”