Går du i funderingar på att renovera om där hemma? Har du aldrig anlitat en hantverkare förut? Lugn. Det här ska du tänka på.

Att anlita en hantverkare är något de flesta sällan gör och därför kan det vara svårt att veta vad du ska tänka på. Det finns flera oseriösa aktörer där ute och det är aldrig kul att bli lurad eller att betala stora summor för ett undermåligt arbete. Tänk därför på att göra ordentlig research innan du anlitar någon.

Ta inte första bästa

Begär offert av flera stycken hantverkare och firmor. Det kan finnas tusenlappar att spara på att inte bara ta första bästa hantverkare utan att se sig om. Googla och kolla forum på internet för inspiration. Många sidor listar en lång rad hantverkare och tveka inte att kontakta ett tiotal.

Är hantverkaren seriös?

Det första steget är att undersöka huruvida hantverkaren är seriös eller inte. Kontrollera att personen/firman har F-skattesedel och betalar skatt. Skulle något gå fel kan det bli problem med försäkringsbolaget om bygget utförts av svartarbete. Se också till att samtliga anställda på firman har rätt utbildning för att utföra det beställda jobbet. Vissa jobb, som exempelvis elinstallation kräver speciella certifikat för att utföra.

Kolla referenser

Kontrollera om hantverkaren du fastnat för gjort några andra jobb. Kanske har du någon bekant eller arbetskollega som anlitat firman förut? Kanske har firman blivit omskriven i medierna eller på forum på Internet. Googla firmans/ hantverkarens namn och stanna inte vid de första träffarna. Bläddra ner några sidor för att vara riktigt säker.

Kom överens om priset

Se till att komma överens om priset på arbetet redan från början och sätt ett pristak. Om priset av någon anledning skulle stiga under arbetets gång så kräv att bli kontinuerligt underrättad för att slippa en chock när räkningen ska betalas. Seriösa hantverkare kan lätt göra åtminstone en ungefärlig bedömning om tid- och materialåtgång så det är inget orimligt krav.

Fundera på vad du kan göra själv

Finns det något förberedande arbete du kan göra själv innan hantverkaren kommer? Även här kan det finnas pengar att spara om du kan dra ner på hantverkarens arbetstimmar. Kom bara ihåg att inte ta dig vatten över huvudet. Om du inte vet hur man gör är det bättre att låta hantverkaren göra hela jobbet.