Vattenskador är vanligast förekommande i våtutrymmen som kök, badrum och tvättstuga. Många kostnader kan uppstå som du inte hade räknat med men det går att få ersättning om vattenskadorna visade sig vara en olycka som inte gick att förutse. Det är av största vikt att ens badrumsrenovering görs av en fackman som vet vad den sysslar med och kontrollerar att allt är tätt. 

Är det dags att utföra en omfattande badrumsrenovering gör man bäst i att anlita en fackman. Det beror nämligen på att det är större chans att du får tillbaka pengar på försäkringen om arbetet är korrekt utfört. Man ska inte underskatta vattenskadornas omfattning; varje år kostar vattenskador i svenskas hem runt 6 miljarder kronor enligt Hem & Hyra. Det finns en del saker man kan hålla ett extra vaksamt öga på när det kommer till ens badrum.

Vattenskador från läckande rör

Det vanligaste sättet som en vattenskada uppkommer på är genom att något läcker, till exempel en vattenledning till diskmaskinen, tvättmaskinen eller liknande. Vattenskadorna kan dessutom kräva långa perioder av uttorkning som kostar elektricitet. Saker du kan vara uppmärksam med när det gäller badrummet är till exempel tätskiktet som åldrats, otäta väggar där silikon har lossnat och en plastmatta som det läcker in vatten under om den inte sitter fast ordentligt. Golvbrunnen måste också rensas regelbundet, den kan närsomhelst börja svämma över och då går det snabbt att fylla hela lägenheten med vatten. Har du otur förstörs elektronik, tapeter och golvlister och det går snabbare än vad man kan tro.

Vattenskador av yttre omständigheter

Vattenskador kan förstås uppstå av andra omständigheter. Översvämning kan leda till omfattande vattenskador och är det en engångsföreteelse kan man försöka pumpa ut vattnet och sedan torka ut. Det finns olika sätt man kan renovera för att bli mer motståndskraftig mot vattenskador. Ett exempel är också att kommunen ser över sitt brunnsystem som ibland kan brista vid kraftiga skyfall. Vet man med sig att vårfloderna efter vintern tenderar svämma över runt sitt hus är det bra om man kan dränera ordentligt runt huset.