Våren och för all del hösten är båda årstider som förknippas med städning. När du ändå ska lägga undan vinterkläderna och leta fram påskpyntet så passar det alldeles utmärkt att storstäda vinden också. Nedan hittar du tips och trix som både underlättar din städning och organisering och berättar om vad du kan göra om en olycka varit framme.

Det händer förstås saker på på vinden även när du inte är där och städar. Det bildas fukt, det kanske drar in och då kan det uppstå fuktskador eller mögel.

Bli av med mögel

Om du mot all förmodan upptäcker fuktskador eller mögel på din vind måste du agera snabbt. Det bästa du kan göra är att så fort som möjligt kontakta ett företag och ta hjälp med sanering av en mögelexpert, på det sättet är du garanterad att bli av med allt mögel på ett bra sätt som gör att du senare kan vistas uppe på din vind utan problem igen. Dessutom kan det vara bra att ta hjälp av en expert även om du hittar bara lite mögel eller oansenligt omfattande fuktskador, på det sättet kan du säkerställa att du får bort allt och att det inte ligger kvar och att bildas mer mögel runtomkring. För att undvika mögel och fuktskador kan det vara bra att bland annat hålla koll på att din vind är isolerad på ett bra sätt. Samt att det inte finns några sprickor i väggarna eller taket som släpper in extra fukt eller där det kan samlas kondens. Det är framför allt viktigt att undersöka på våren och hösten då det är som allra fuktigast.

Dessutom är det en klar fördel att städa med jämna mellanrum på vinden. Det leder till att du dels kan undersöka om det finns ansamlingar av vatten och se till att det inte ligger andra saker på vinden som kan generera fukt eller stora mängder damm. Här är några städtips att lägga på minnet:

  • Var noggrann! Ju mer organiserad och noggrann du är ju bättre blir resultatet.
  • Använd bra och miljövänliga produkter när du städar och organiserar om på vinden. Det gör att du både kan undvika att sprida runt onödiga mängder vätska samt att det blir ordentligt rent.
  • Se till att saker inte ligger huller om buller. Då löper du större risk att du missar eventuella sprickor i väggar och tak som kan släppa in vatten och fukt.