Ska du anlägga marksten är det bra att göra det noga från grunden. Det är ditt förarbete som kommer avgöra om markstenen ligger på plats där den ska och att inga onödiga förskjutningar görs.

När du ska välja ut marksten är det bra att tänka på att den ska vara av god kvalitet. Välj gärna en stensort som passar sin trädgård och som är avsedd för rätt ändamål. Det är till exempel inte samma marksten som används på garageuppfarten som stigen i trädgården eller golvet i ditt växthus. Du kan se hela sortimentet här på den marksten i granit som experten Flisby erbjuder som är mycket väderbeständiga och av god kvalitet.

Verktyg som behövs

Beroende på om du ska lägga marksten på en garageuppfart eller som en liten stig genom trädgården behöver du olika grävredskap. En större yta som ska vara slittålig behöver du en ordentlig grävanordning medan spade kan räcka till enklare anläggning. Du behöver också fiberduk och gärna en maskin som kan platta till bergkross och stenmjöl.

Viktigt att tänka på när du anlägger marksten

Gå inte på myten om att all marksten går an och att det bara är att plocka när erbjudande fås (som ruschen till torget i Glanshammar). Marksten är en hel filosofi och det är viktigt att den marksten man har i sin trädgård eller växthus är av god kvalitet, bekväm att sätta fötterna på och är noga utvald för att passa in i det övriga utrymmet. Som nämnt är det också viktigt att du tar hänsyn till vad markstenen ska användas till, och att den är slittålig för det ändamålet.

Markstenen är ofta det sista komplementet som utförs i en mer omfattande omdaning. Lägger man marksten i sin trädgård är det knappast det första man gör.

För att markstenen ska ligga på plats är det bra att göra det från grunden. I fall där den slitits upp har det ofta att göra med naturens krafter, översvämning och storm som exempel. Stormen Alfrida orsakade för att ta ett exempel flera uppslit av marksten från marken, det kan du läsa mer om i helagotland.se