Om du äger ett äldre hus kan du spara mycket pengar på att ta väl hand om fönstren. Dessutom bevarar du husets själ och karaktär. För att lyckas med renoveringen krävs det dock att du har rätt verktyg.

Som ägare till ett hus med fönster av gammal modell har du egentligen tre val. Du kan byta ut dem mot nya, underhållsfria fönster, lägga ut renoveringen på entreprenad, eller göra arbetet själv. Gamla fönster är nästan alltid gjorda av virke av mycket hög kvalitet. Det innebär att de kan hålla en hel livstid, om du tar hand om dem ordentligt. Det innebär att du bör måla dem varje år, och vid behov också olja och kitta dem.

Det har blivit populärt att marknadsföra moderna fönster, i pvc eller aluminium. De kräver inget underhåll, men å andra sidan håller de inte lika länge som ett par korrekt underhållna träfönster. De är också dyra i inköp, vilket gör att det kan visa sig vara en sämre affär rent ekonomiskt.Kittkniv

Vare sig du väljer att göra arbetet själv eller anlita någon för att göra arbetet rekommenderar vi att du börjar med att kolla in sidan http://www.fonsterrenoveringstockholm.se/. Sidan drivs av ett företag som arbetar med fönsterrenovering i Stockholmsområdet, men där finns också mycket information för dig som vill renovera på egen hand. I Skå på Ekerö väster om Stockholm finns en bygdegård som kallats Sveriges fulaste. Den ska nu rustas upp, och förhoppningsvis kommer pengarna även att räcka till en fönsterrenovering, skriver Stockholmdirekt.

Mer om renovering av fönster finns att läsa här och här.

Verktygen du behöver

Vilka verktyg du behöver för att renovera dina fönster beror på hur många fönster det rör sig om. Ju fler fönster, desto fler verktyg. Ska du renovera riktigt många är det inte en dum idé att investera i en fönsterupphängare. I en sådan kan du montera upp till tolv fönsterbågar, vilket gör det lättare att måla dem. I vilket fall kommer du troligen att behöva ett arbetsbord eller några bockar att lägga upp fönsterbågarna på. Det gäller inte minst om du behöver kitta fönstren. Då behövs också en kittkniv, och en trekantsskrapa för att få bort gammal färg.