När man arbetar med ett jobb där man till exempel kommer i kontakt med farliga eller frätande ämnen eller om man jobbar med något där kroppen får utstå påfrestningar, är det viktigt att ha skyddskläder på sig.

Räddade av skyddskläder

Två SSAB-anställda blev räddade från allvarliga skador på grund av att de bar skyddskläder. De två arbetarna höll på med skärarbete i en skänk som transporterar het flytande stål. Keramiken i skänken gick sönder och glödande metall rann ut där arbetarna stod och jobbade. De båda bar täckande skyddsutrustning, vilket ledde till att arbetarna endast fick lindriga skador i ansikte och på armar.

Flexibla arbetskläder

Ska du utföra fysiskt arbete är det bra att skydda kroppen och samtidigt ha på dig något som är utformat för arbete och som ger smidighet och flexibilitet. Då kan det vara bra att investera i kvalitativa arbetskläder. Online kan du hitta funktionella arbetskläder hos arbetsbyxor.com. Exempel på yrken där man kan behöva arbetskläder är:

  • Snickare. När man arbetar som snickare behöver man ofta arbeta i trånga utrymmen, vilket leder till att man måste stå på knä. Då kan det behövas ett par byxor med vaddering i knäna för att inte få problem med dem.
  • Vägarbetare. Som vägarbetare jobbar man ofta mitt i trafiken. Det kan därför vara bra att ha en jacka med reflexer som gör att man syns för bilarna när det är mörkt ute.
  • Fiskare. Fiskare är ofta ute i blåsigt och blött väder. Därför är det bra om man har kläder som inte släpper in vattnet och en flytväst ifall att man skulle trilla i vattnet.
  • Skogsarbetare. När man arbetar med att till exempel såga ner träd, är det oerhört viktigt att man har en bra hjälm som skyddar huvudet från fallande grenar. En hjälm med visirskärm är ett måste, då man inte gärna vill få träflisor i ögonen.

För den som använder sina arbetskläder mycket kan det lätt bli att de blir ingrodda i svett. Enligt en studie är faktiskt svenskarna sämst i Norden på att få sina kläder rena. Vi tvättar våra kläder i alldeles för låga temperaturer för att bakterier och virus ska dö.