Det finns många verktyg som är bra att ha vid arbete i trädgården. En spade och en sekatör kommer du långt med, men det finns även fler redskap och verktyg som underlättar olika typer av arbete under alla årstider.

Med en trädgård kommer mycket arbete, det känner de flesta som har en trädgård eller en kolonilott till. I trädgårdsbutikerna finns en mängd olika verktyg för olika ändamål i olika prisklasser. Vissa saker är till synes helt onödiga medan andra fungerar till fler områden än du kan tro.

  • Sekatör
  • Spade
  • Skottkärra
  • Kratta

En del av de traditionella redskapen och verktygen som används i en trädgård glöms ofta bort under trädgårdens lågsäsong. Många köper på sig specialredskap som slädar och särskilda redskap för att hantera snö när de egentligen redan har allt som behövs. När du har en sekatör som kan klippa både buskar och träd ska du tänka på att denna gör nytta under hela säsongen och det kan därför vara lönsamt att investera i en modell som kan klippa även grövre grenar. Spaden är också ett verktyg som en trädgårdsarbetare inte klarar sig länge utan. Med en bra spade med lagom långt skaft och rätt tyngd kan du skona din rygg vid större grävarbeten. Det är också viktigt att underhålla sina verktyg för att de ska hålla längre och inte blir slöa. Rost och smuts kan göra stor skillnad för hur verktyget fungerar.

Redskap för hela året

En skottkärra är ett bra redskap som är till nytta i många lägen. På våren när det är dags att rensa gammalt fjolårsgräs eller gräva en ny rabatt är skottkärran det självklara valet för att transportera bort trädgårdsavfallet. På hösten fungerar den lika bra för lövhögar och på vintern kan större mängder snö behöva flyttas med hjälp av just en skottkärra. Så länge inte snön är för djup går det faktiskt fint att köra den även på vintern. Ett annat verktyg som är bra att ha året runt är en kratta. På våren och sommaren blir grusgången fin med hjälp av krattan, och tack vare dess långa skaft kan den hjälpa till att putta ner snö från tak eller andra höga höjder. Inför odlingssäsongen är krattan ett utmärkt redskap för att skapa raka sårader i landet eller pallkragen. Att tänka till och använda redskapen till fler olika arbetsområden är alltså bra för både miljön och plånboken.